dinsdag 22 augustus 2006

din 22.08.2006 : Köfels - Gletscherstübele

19,91 km, 1u15', 15,87 km, 650 hm

Biken in de bergen. Het zag er op het eerste zicht makkelijk uit ... maar was toch voorzichtig om te beginnen. In het Pitztal is er een route van 42 km (met 1.440 hm), de Pitztal Bikeroute (nr. 614). Aangezien ons appartement praktisch op de route lag, in het tweede deel ervan, besloten om dus voorzichtig te beginnen en het laatste deel van deze route te rijden vanaan het appartement. Op het einde kon ik er dan nog een andere route bijnemen, de Mittelbergweg (2 km, 155 hm, nr. 613). Inge vertrok gelijkertijd met de wagen (en de kids natuurlijk) naar Mittelberg, waar route 613 begint en zou er samen met de kids deze te voet afleggen tot aan de Gletscherstübele (het eindpunt).

Vol goede moed dus vertrokken vanuit Köfels (1.530 m) richting Weisswald (1.567 m). We hadden één van de voorbije dagen dit stuk al eens te voet gedaan, en het zag er (toen) niet te moelijk uit. Maar op de bike is dat nog iets anders ... Het mountainbikepad loopt hier constant langs de Pitze (rivierke in het Pitztal) maar loopt niet even gelijkmatig omhoog zoals de Pitze. De ene keer redelijk steile hellingen, een stuk verder (heel) 'vals' plat om dan weer een paar honder meter naar beneden te lopen.

Tussen Weisswald en Plangeross (1.612 m) net hetzelfde. Na Plangeross worden de oevers van de Pitze verlaten om tot in Tieflehn (1.670 m) een omhooglopend pad langs een hogerliggende weide op te zoeken om na een korte afdaling een paar honderd meter de weg door het Pitztal te volgen, de eerste zone asfalt. Net voor Mandarfen (1.675 m) gaat het opnieuw een weide in om, constant stijgend, tussen de koeien en de paarden te rijden tot in Mittelberg (1.763 m). Tot hier een goed halfuurke gereden en nauwelijks 8 km afgelegd, maar wel al een kleine 400 hm ...

Op het startpunt van route 613 (Mittelbergweg) stond onze wagen al geparkeerd. Moeder de vrouw en de kids waren dus al vertrokken ... Hen nu nog proberen in te halen vóór de Gletscherstübele, zoals ik deze morgen afgesproken had.

De cijferkes van de Mittelbergweg (2 km, 155 hm) voorspelden dat het bijna constant redelijk omhoog zou gaan, en dat wist ik eigenlijk al van de dag ervoor. Toen hadden we al een stuk van deze weg te voet afgelegd, maar toen niet aan die Gletscherstübele geraakt, maar met een goed excuus ... We hadden diezelfde middag al een drietal uur rondgelopen in de bergen.

De Mittelbergweg dus ... na een paar 100 m moeten vaststellen dat het in de Oostenrijkse bergen toch lastiger rijden is dan in de "bergskes" in West-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen. Niet dat het in de "echte bergen" veel steiler is, allez toch niet overal, maar het is vooral de lengte van de klimmen die het hem doet. De voorbije 8 km waren al constant klimmen, wel nu en dan afgewisseld door een stuk vals plat of zelfs een kleine afdaling, maar die 2 km van de Mittelbergweg ... constant omhoog, en dus ferm lastig, want totaal geen mogelijkheid om, zoals langs ons kanten, te recupereren. Het werd dus een slakkegangetje omhoog ...

Ondanks dat slakkegangetje toch na een kleine km klimmen Inge en de kids ingehaald. 'k Zou dus eerder boven zijn dan de rest van de familie. Efkes gestopt om wat te drinken en hups verder naar boven gevlogen, of was het gekropen ? Mij boven op het terras van de Gletscherstübele gezet om een koffie te drinken en nog een kwartierke te wachten tot de rest er was. Samen nog iets gedronken en we konden er weer tegen om de terugweg aan te vatten, dit keer in dalende lijn. Ik nog altijd met de fiets, zij weer een stuk te voet en met de wagen.

Aangezien het dalen iets vlotter gaat dan het klimmen, en ik dus veel vroeger zou terug zijn dan Inge en de kids, aan het appartement beslist om nog ietske verder dan Köfels af te dalen. De afdaling van de Pitztal Bikeroute gevolgd tot in Neurur (1.462 m). Een afdaling die er trouwens mag zijn ! Het verder afdalen had wel een minder goed gevolg ... Er zou terug moeten geklommen worden tot in Köfels ... Dit keer werd het de weg van Neurur tot in Köfels. Toch nog als eerste in Köfels aangekomen, maar de cola stond nog maar net voor mijn neus of Inge en de kids waren er ook al. Goede timing dus !

Uiteindelijk 1u15' onderweg geweest voor nauwelijks 20 km, maar wel 650 hm en die eigenlijk op een kleine 10 km, want de andere 10 km waren in dalende lijn ...

0 Comments: